de Andrea Atkins

Articol preluat cu permisiunea huffingtonpost.com

Probioticele sunt creditate cu efecte pozitive intr-o lista lunga de maladii, de la infectii fungice si deranjamente stomacale pana la boli coronariene. Iata ce trebuie sa stim despre aceste bacterii benefice, in viziunea Andreei Atkins, publicist, jurnalist si editor la numeroase reviste de larga circulatie de peste ocean.

Burta ta e plina de bacterii. Asta nu e o insulta, e un fapt. Bacterii benefice traiesc in intestinele tale, alungand bolile si pastrand echilibrul in sistem. Insa, din cand in cand, aceste bacterii isi ies din fire, manifestandu-se in orice forma intermediara intre diaree si balonare, constipatie, piele uscata sau gaze in exces. Ceea ce afla acum pas cu pas cercetatorii este ca probioticele, substante facute din asa numitele bacterii “bune”, iti pot ajuta intestinele si intreg organismul sa revina la normal.

Ce sunt probioticele

Definite literal drept “bacterii prietenoase”, probioticele ofera beneficii sanatatii cand sunt ingerate in cantitati suficient de mari, spune Isabel Maples, specialist in nutritie purtator de cuvant pentru Academy of Nutrition & Dietetics. “Inca din secolul al XIX-lea medicii au observat ca persoanele care mancau mai multe alimente fermentate pareau sa traiasca mai mult”.

Continute de alimente fermentate, cum sunt laptele batut, iaurtul, kefirul, varza murata sau muraturile, probioticele sunt capabile de cateva lucruri:

Restaureaza echilibrul bacteriilor din tractul digestiv, in special atunci cand acest echilibru a fost perturbat de boala sau, in mod ironic, de medicamente, cum sunt antibioticele. Acestea sunt administrate pentru a alunga boala, insa ucid in egala masura bacteriile buna, odata cu cele rele. Acesta e motivul pentru care, uneori, cand iei antibiotice te trezesti cu diaree sau cu stomacul deranjat - bacteriile tale bune au fost decimate.

Reduc numarul bacteriilor rele. Odata ajunse in intestin, probioticele ocupa spatiu vital si cauta surse de hrana, intrand in competitie cu bacteriile “rele”, care sunt gonite din sistem. Sa remarcam, totusi, ca fiecare persoana are un sistem unic de bacterii in tractul sau digestiv, astfel ca nu exista o solutie unica (in termeni de doze si compozitie) pentru toata lumea. “Exista un potential enorm pentru probiotice,” spune Dr. Sridhar Mani, profesor de medicina la Albert Einstein College of Medicine, unde studiaza probioticele in laborator. “Este nevoie, insa, de multa munca de cercetare. Nu exista dovezi clare ca aportul regulat si constant de probiotice pastreaza sanatatea. Nu exista, insa, nici dovezi contrare. Efectele adverse sunt practic nule, asa ca nu e nici un rau sa le iei.”

Noi cercetari promitatoare

“In boli cum sunt colita ulcerativa sau boala diareica, probioticele sunt tratamente remarcabile. Unii pacienti se bucura de beneficii semnificative,” declara Dr. Mani, observand scurtarea episoadelor diareice. De asemenea, probioticele ajuta persoanele cu intoleranta la lactoza sa se bucure de produsele lactate. Eficienta lor nu a fost, insa, dovedita pentru toate afectiunile. De exemplu, cercetatorii se asteptau ca probioticele sa aiba efecte similare la cei care sufera de boala Chron, insa rezultatele studiilor au fost neconcludente.

In afara efectelor pozitive asupra sanatatii tractului digestiv, studiile despre puterea probioticelor sugereaza ca aceste microorganisme actioneaza pozitiv in eczemele copilariei, reduc alergiile provocate de alimente, combat infectiile vezicii si tractului urinar, reduc procesele inflamatorii din organism si previn, poate, infarcturile miocardice si atacurile vasculare cerebrale. Unele studii sustin ca ne pot proteja impotriva diabetului de tip II si ca pot chiar imbunatati aspectul pielii imbatranite. Puteri semnificative, intr-adevar.

Insa e nevoie de mai multe cercetari. “Domeniul trebuie sa fie studiat mai bine. Abia acum evolueaza,” spune Dr. Mani. “Dovezile stiintifice inca n-au venit, insa da, exista mari asteptari.”

Insa nu e nimic gresit in a inghiti cateva bacterii bune, in timp ce ii asteptam pe oamenii de stiinta sa ne spuna ce ne face bine. Doctorii spun ca aportul de probiotice nu ne face rau, daca nu suntem printre persoanele cu sistemul imunitar compromis. In acest caz trebuie consultat medicul inainte de a lua probiotice.

Aboneaza-te la newsletter si vei fi printre primii care afla ofertele noastre si informatii utile pentru sanatatea ta.